Toma Coconea

Am auzit pentru prima oara de Toma Coconea la “Neatza cu Razvan si Dani“, intr-o dimineata de cafea un pic mai tarzie. Am auzit si m-am speriat intrucat mi s-a parut, sincer, o sinucidere anuntata. Da, Toma nu participa pentru prima oara la competitia X-Alps, atat de dura , se antrenase luni de zile in alt climat, avea alaturi o echipa tehnica pregatita pentru cursa. Si cu toate astea…

Desi de obicei incep documentari imediat ce vad sau aud despre ceva care imi pune intrebari, l-am lasat pe Toma-de-google in pace, cu fricile mele, cu gandurile mele cu tot. Peste vreo 2 saptamani incepeam sa citesc despre cursa si despre ce presupune. Despre limite.

Apoi a inceput competitia si am urmarit harta evenimentelor pe site-ul oficial. Pe facebook cred cele mai multe status-uri legate de subiect apareau in profilul Mihaelei Radulescu. Multe comentarii acolo si implicit mai multi oameni decat credeam care urmareau evolutia concurentului din Romania.

E greu de inteles cand nu esti acolo. E greu de inteles cand nu ti-ai intins limitele de putere fizica la maxim. Pe Toma il vor intelege cel mai bine cei care sunt in aceeasi competitie cu el sau aspirantii la o astfel de cursa. Restul, noi, spectatorii, ne vom folosi imaginatia si sper ca, atunci cand unul sau altul il va “revendica” pe Toma ca e roman (“romanul nostru”), sa-si aminteasca faptul ca ce face el acum are prea putina legatura cu tara asta. E doar un nebun frumos despre care “tara” stie prea putine. Sau, de fapt, stiu oamenii care trebuie sa stie.

Nu am scris nimic despre clasament, pozitii. Personal, nu ma intereseaza pe ce loc se va clasa Toma Coconea. Faptul ca incheie cursa, pe cat de intreg se poate, este indeajuns. Sunt cu gandul la finish pentru ca, de-aici, din postura mea de privitor, atat pot face. Si trimit gand bun si de bine.

Pagin oficiala e aici: https://www.facebook.com/TomiCoconea

Despre competitie pe scurt, cine este interesat are de unde sa obtina informatii suplimentare:

Red Bull X-Alps 2013 este la cea de a sasea editie a celei mai grele competitii de adventure din lume. Incepe pe 7 Iulie si vor lua startul 31 de atleti din 21 de tari care vor parcurge peste 1000 km aerieni peste Alpi, de la Salzburg la Monaco, atingand 10 puncte obligatorii, cat se poate de repede. Fiecare kilometru trebuie parcurs fie pe jos, fie cu parapanta, niciun mijloc motorizat nefiind acceptat in aceasta competitie.

Fiecare echipa este formata dintr-un atlet si doi suporteri. Echipa Romaniei este formata din Toma Coconea (atletul), Daniel Pisica (suporterul principal) si Adrian Miclea (suporterul secundar). Nu este permisa niciun fel de asistenta tehnica din afara echipei. Atletii concureaza zilnic intre 05:00 si 22:30. Conform ultimelor reguli, sportivilor le este permis sa foloseasca un ‘Night Pass’, care le va permite sa mearga pe jos si in perioada de odihna, intr-o singura noapte pe intreaga durata a concursului.

Competitia necesita o experienta vasta in parapantism si anduranta – nu este ceva neobisnuit ca atletii sa parcurga pe jos 100 km/zi. La editia precedenta, doar 2 atleti au reusit sa termine cursa (Christian Maurer, castigatorul) si Toma Coconea, care s-a clasat pe pozitia a doua.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *