o lume care fura tot

in ultimele 2 zile doi prieteni s-au plans de o situatie comuna: dreptul lor de proprietate asupra unor materiale publicate pe internet a fost incalcat in mod grosolan. este vorba despre materiale video si despre fotografii, preluate fara watermark sau fara embed, modificate astfel incat sa dispara orice urma a originalului.  autorii sunt…hai sa spunem…oameni care lucreza in media (jurnalisti sunt putini in tara asta).
cu siguranta nu e prima data cand se intampla asemenea…furturi. cu siguranta nu va fi nici ultima, dat fiind faptul ca presa care acum nu mai apare pe hartie ci on-line va opera cu fonduri reduse si profesionalism pe masura (nu, nu e vorba doar de presa on-line)
personalizarea unui material este indicata, dar…nu dispare oare impactul si farmecul unei fotografii la care pe mijloc apare un watermark cat toate zilele, de teama sa nu mai fie sters de altii?
mi-e trist intr-o lume care fura tot, de la idee la poza, de la muzica la film.
anul asta incepe ciudat.

2 Replies to “o lume care fura tot”

  1. nu e prima data dar nici ultima, eu incerc sa ma obisnuiesc cu ideea, chiar n-ai cum sa te feresti de chestia asta, watermark pe mijloc, mare si urat, nu e o solutie pentru mine, mai bine nu mai urc poze pe net. asta e, din moment ce, nu exista respect pentu atatea lucruri in tara asta de ce ar exista pentru “proprietatea intelectuala” !?
    chiar ca a inceput ciudat anu’ da-l fixam noi pe parcurs :d, sper cel putin.

  2. Cu siguranta fenomenul nu se opreste aici, doar cunoastem cazuri si de furt de material scris. Cum spuneam intr-un comment pe un canal de socializare, oamenii de buna credinta ar trebui sa respecte acele watermarkuri, asa discret cum sunt puse ele, in josul paginii, pentru ca privitorii sa se poata bucura de frumusetea filmarilor si fotografiilor. Din pacate, nu toti sunt asa. Partea cea mai urata si jenanta, e ca pe langa userii obisnuiti, acest furt intelectual a inceput sa fie practicat si de unele publicatii online, dupa cum spuneai si tu, care “uita” sa-si specifice sursele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *