pas de deux

mai intai un pic de biografie publica

Raimund Hoghe s-a nascut in Wuppertal. Si-a inceput cariera ca scriitor la ziarul german Die Zeit si a publicat cateva carţi. Din 1980 pana in 1990 a fost dramaturg pentru renumitul Tanztheater Wuppertal al Pinei Bausch. In 1990, a inceput sa creeze propriile lucrari si in 1992 a inceput o colaborare de durata cu artistul vizual Luca Giacomo Schulte, cu care continua sa lucreze indeaproape. Opera lui Hoghe a fost prezentata in Europa, Japonia, Australia si Statele Unite si a fost intampinata cu apreciere din partea criticilor. I-a fost acordat Prix de la Critique in 2006, iar in 2008 a fost numit „Dansatorul Anului” de catre revista Tanz. In prezent locuieste in Düsseldorf.

Takashi Ueno s-a nascut in 1981 in Japonia. La varsta de 14 ani, Ueno a inceput dansul modern, lucrand cu Misako Nanbu. S-a mutat in Paris in 2004 cu o bursa de doi ani de la Guvernul Japonez. A studiat baletul, dansul contemporan si dansul african. In prezent danseaza pentru diversi coregrafi: Paco Decina, Kimiho Hulbert, Saiko Kino si Raimund Hoghe.

Aseara, spectacolul Pas de Deux. Spectacol naucitor, cu capitole care mi-au invartit si imaginatia si starile si somaticul. Raimund Hoghe si Takashi Ueno transferau miscare unul celuilalt cu usurinta vaselor comunicante intr-o poveste despre relatii, despre prima privire, primele gesturi, diferente fizice, etnice, adaptare, dominare sau abandon. Muzica spectacolului minunata, detalii subtile in fiecare obiect din cele cateva pe care s-au sprijinit povestea sau performerii. O poezie a mainilor perfecta. Cateva momente m-au lasat fara suflare la propriu si acum imi dau seama ca nu pot descrie prea bine cele 2 ore care au trecut…nu stiu cand….

Spectacolul a avut loc in cadrul Explore Dance Festival organizat de WASP.

Filmari nu exista, de inteles pentru ceea ce experienta directa ofera…

Multumesc pentru cadoul de ieri si felicitari organizatorilor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *