opinie personala despre festival

se apropie recitalul de la vama veche, am fost programati sambata, 23 iulie. ca in fiecare an vom canta o piesa proaspata (cel putin una). legat de festivalul de anul acesta s-au exprimat multe opinii, unele pe facebook, altele ca si comentarii la articolul care anunta programul de anul acesta.

cum nu cred in taceri si imi asum deciziile personale, voi scrie aici ce cred in general despre manifestarile culturale de masa: cata vreme exista un organizator care se ocupa de toate cheltuielile asociate unui festival, ramane la latitudinea lui sa decida cine sunt performerii si ordinea lor, cu atat mai mult cu cat vorbim despre o manifestare cu intrare libera. exact aceeasi opinie (organizatorul decide) mi-am exprimat-o cu privire la festivalul “om bun” din decembrie (s-a discutat chestiunea “absentei” mele chiar in cadrul unei emisiuni la radio lynx) sau cu privire la gala cu acelasi nume din luna mai, sau cu privire la tot felul de festivaluri de gen din romania. am mai vorbit despre asta, cu aceeasi sinceritate, mai demult, in cadrul interviului din 2009 (iata ca raman constanta) de pe hotnews. nu stiu daca sunt unul dintre putinii sau multii artisti care gandesc asa. s-ar putea ca dincolo de deschiderea si toleranta’mi caracteristica sa conteze faptul ca stiu ce inseamna sa organizezi concerte sau evenimente si ce munca si ce stress si ce agitatie presupune si ce decizii, unele grele. de fapt sigur e asta.

m-ati intrebat ce parere am despre mixul folk-alte genuri, aparand cu precadere referirea la puya si guess who si mult mai putin la sectiunea rock. este din nou decizia organizatorului daca vrea sa diversifice manifestarea pe care o plateste si sa invite pe langa artisti folk si alti artisti din alte zone, dar sa nu uitam ca prezenta la festival inseamna pe de o parte decizia fiecarui artist sa cante intr-o astfel de manifestare comuna si pe de alta parte decizia fiecarui spectator in parte daca vrea sa faca drumul pana in Vama Veche si sa vada toate recitalurile sau doar o parte din ele. in ceea ce ma priveste, am acceptat sa fiu pentru al 5-lea an consecutiv pe scena de la Vama. e  o decizie personala. cat despre recitaluri…de-abia astept cateva dintre recitalurile din festival. pe altele nu le astept la fel de mult. o chestiune de gust, subiectiva, ca a fiecaruia dintre cei care ascultam muzica.

ma intreb cati dintre artistii prezenti anul acesta au exprimat opinii legate de festivalul de anul acesta. intrebarea e retorica, evident… :)

de-abia astept sa ma intalnesc cu voi, cei care veti veni, cei care depasiti, prin decizii personale, orice nemultumiri pentru a fi alaturi de noi. asta ma face sa ma inclin si sa sper ca ne regasim de fiecare intr-o mare de … orice 🙂 sa ne regasim sanatosi si in putere! va imbratisez cu drag!


3 Replies to “opinie personala despre festival”

  1. Ai dreptate, insa noi, pretentiosii iubitori de folk, nu putem intelege de ce la un festival numit FOLK YOU va trebui sa parasim fata scenei mai repede deoarece nu se canta folk sau nu se canta.

  2. Este foarte adevarat ca, atunci cand platesti, ai dreptul sa “cumperi” fara sa dai prea multe explicatii, dar nu in orice conditii. In cazul de fata cred ca organizatorul are si o raspundere morala, in primul rand fata de public (nu organizezi un “nimic” pentru “oricine’, ci un festival care are o anumita istorie, chiar daca nu foarte indelungata, care deja si-a primit un nume si se vrea a fi in memoria unui personaj ce reprezinta un anumit gen de cultura). Daca iti asumi raspunderea de a organiza un eveniment, indiferent la ce nivel, respecti toti participantii. Aici cred ca se impune sa respecti si locul.
    Bineinteles ca vom fi acolo, ca in fiecare an si ca abia asteptam sa ne intalnim pentru a asculta muzica ce ne place. Desigur, vom reactiona fiecare dupa gust.
    Ar fi bine de stiut, insa, daca organizatorul cunoaste caror gusturi se adreseaza, pentru ca anul viitor este posibil sa nu mai “cheltuie” prea mult.

  3. Sa stii ca drumul pana in Vama a meritat, cu varf si indesat, concertul tau a fost perfect – mi-a placut mult cum iti flutura vantul rochia verde iar pantofii au fost pata de culoare ideala. Emeric Set a fost foarte bun, la fel Mircea Baniciu si imnul ad hoc al celor de la Taxi – desi ei nu canta folk, dupa parerea mea.
    Ce mi-a stricat atmosfera si spiritul vamaiot a fost concertul Puya – individul asta nu avea ce cauta pe scena, si facea slalom printre sticlele si cutiile de bere aruncate cu sete de noi, cei din public; din cauza lui l-am pierdut pe Marius Mihalache, care iar nu canta folk dar este foarte talentat, am plecat dezamagita si gandindu-ma cat a pierdut Tuca pe faza asta – ca mine au fost mii de oameni, care ne-am imprastiat in 4 zari.
    O sa sar peste amintirea asta de cate ori o sa ma gandesc la Folk you, si o sa ma gandesc doar la tine, la stelele patrate si la piticii nostri. La buna auzire si vedere, Elena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *