cronica de morcheeba

Nu ma asteptam ca un show Morcheeba sa urce foarte rapid in topul celor mai bune pe care le-am vazut anul asta.  Sunet impecabil, instrumentisti foaaarte buni, solista (cea originala) nu doar in voce si stare, cat si intr-o relatie extraordinara cu publicul. Unii ar da vina pe tequila de pe scena, impartita si celor din public. Eu “invinovatesc”  doar un caracter profesionist al artistului care se prezinta pe sine in fata publicului si atat. Tinuta, luminile, interventile vorbitoare ale solistei si chitaristului:  un ping-pong de sufragerie, nu de sala palatului. care sala palatului s-a transformat in club imens si bine sonorizat.

un minus: relaxarea trupei si comunicarea cu publicul si tocmai transformarea locatiei din una statica in una unduita si miscatoare i-au determinat pe destui sa se considere pe stadion si sa vorbeasca intre ei mai mult decat era cazul. am fost expusa un pic “fenomenului” pana cand am reactionat ca platitor de bilet. (si iarasi aveam dreptate cand spuneam ca artistii prezenti la un concert al altuia comenteaza mai mult decat sa fie atenti si sa mai ia si lectii..nu dau nume, ca oricum tine de romania)

un alt minus…de fapt nu..mai bine un semn de intrebare mi-a aparut in legatura cu trupa de deschidere. “antarctica”se numesc ei si cumva vor sa sune trip-hop, synthetic pop, new wave sau similar. nu stiu cum suna albumului lor care cica apare in noiembrie, dar in ce am auzit si vazut ieri….solista a falsat crunt si am avut senzatia ca la un moment dat chitaristul nu si-a dozat bine volumul de la piesa la piesa (dar aici o fi fost de vina sunestitul, ca de obicei?!). si peste toate, trist, foarte trist, a stat umbrela unei prezentari muzicale si scenice inexistente. sau, cu alte cuvinte, daca tot iti definesti ca target un stil muzical fluid, in calitate de frontman/solist nu ai voie sa stai ca la mamaia in anii 80 pe scena, cu microfonul in mana, fara o miscare scenica minimala, fara un contact cu publicul, intorcandu-i spatele din cand in cand, ba si mimand (in cele din urma ) o miscare cu mana de la hip-hop pornire (am inteles de ce dupa concert, solista a cantat cu racla, da’ nici chiar asa!). in plus…nu, ma opresc aici, ca m-am ambalat. dar toate detaliile acestea fac diferenta intre o trupa mica, cu viitor de club romanesc incert, si o trupa buna, la care salile sunt pline. si pe zona asta  in romania …..! spuneam ca ma opresc, dar trebuie sa spun totusi: fir’ar mama ei de engleza cantata de romani! ori e cu pronuntie de iliescu, ori e un amalgam neclar care deranjeaza.

revin la morcheeba. impecabil. spirit, muzica, o curgere, un val. superb! si public care a intrat imediat in atmosfera. si o incheiere un o “clasica” “rome wasn’t built in a day”

va las cu o piesa la care participarea spectatorilor a fost obligatorie 🙂

p.s. organizare buna, iesirile aglomerate dar in regula, multe promotii, cald in sala, sunet bun si chiar ma intreb cine a fost cu instalatia,dupa concert 4 fete au gasit cu greu un loc de baut un ceai intr-un centru de bucuresti plouat si pustiu punct

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *